Isnin, 9 November 2015

Tips Kalau Isteri marah kepada kita..nak pujuk lah katakan

ALSB2 nak share dengan semua yang kat luar sana terutamanya para lelaki...

Kalau isteri dan isteri kita marah (utk yang kawin lebih daripada seorang), silap hari bulan memang pening bro...

So daripada pengalaman ALSB2 yang dah menjalani kehidupan sebagai suami kepada dua orang isteri lebih 5 tahun (ada yang lebih tu bro) , antara pendekatan atau approach yang terbaik ialah :-

Pertamanya ;  Kita lelaki janganlah kedekut or susah sangat nak minta maaf. Ungkapan mohon maaf or maafkan abg tu sebagai permulaan. Ye kadang2 ego kita mendahului segalanya..bahkan ia mula-mula dipapar barulah mulut melafazkan tanpa usul periksa or nak berfikir dengan lebih sistematik.

Keduanya;  Semua orang tak suka dibebel, so kurangkanlah membebel lepas dari minta maaf tu or mudahnya, dah lah tak payah ulang...even rasa bengkekkkkk... ada lagi.  Dah minta maafkan...so dah lah...lagipun, dia isteri kita. Buah hati kita. Kalau bukan kita yang nak beri segalanya dan perhatian sedalamnya kepada dia (terima seadanya) siapa lagi. Bagi yang mempunyai isteri bekerja or tak bekerja, macam2 pengorbanan mereka buat. Tak percaya cubalah ambil tempat mereka sebagai isteri....

Ketiga: Sentuhan.....dengan kasih sayang dan penuh emosi....nie kalau nak jelaskan senang...cuba tanya kenapa mula awal-awal...pantang je kena sentuh or kena sentuh ?  Kenapa spark or gelonjak nak bermesra-mesra tu semakin hilang yer....susah nak jawab bro...tanyalah sendiri. 

Keempat; Ye tak nafikan..buat apa yang Isteri kita suka....suka durian or petai...or tempoyak...apa lagi pergilah carikan..bagi kat dia...dia marah lagi, letakkan bagi NOTE : Abg tahu abg salah. Maafkan abg. Ni abg belikan khas untuk sayang ...Love u...malam ni ramalan kaji cuaca kata HUJAN.


Kelima: Buat kejutan - Ni ada koslah sikit sebab samalah dengan no  4 tu . Yelah nak belikan sesuatu mesti kena duit kan kalau tak pun kenalah keluar tenaga dan kederat....Bila last sekali pergi bercuti or honeymoon...so apa lagi bro...tempah lah hotel kat mana2 lokasi peranginan yang selayaknya. But plan jugalah. Maksudnya, kalau isteri bekerja...janganlah terus booking tanpa checking ....nanti kelam kabut last-last merajuk dan naik angin lagi....

Keenam:  Jujurlah dengan perbuatan dan sikap memujuk kita itu...Isteri kita sayang dan tahu sangat pasal kita bro. Maka jujurlah...kalau nak bohong juga tak tahulah apa akan jadi kalau dia tahu dengan sendiri. Mau tidur luar kalau ALSB2

Semua itu sekadar perkongsian. Makanya, ada yang nak bagi komen silah. Tak salah kongsi dan bincangkan bersama. 

Namun, macam yang ALSB2 sembangkan sebelum ini, It takes two to tango. Makanya wahai sang Isteri yang dikasihi, samalah dipohon untuk memahami dan bersama menerima seadanya. 

Bro, kita lelaki bukannya sempurna...

Dan wahai wanita .....dikau pun begitu, namun ia tak menhalang untuk kita ....lelaki dan wanita untuk terus bercinta selamanya....

suami isteri keakhir hayat...Amin ya rabbal alamin 


Andra & The Backbone - Sempurna


Tiada ulasan:

Catat Komen