Isnin, 30 November 2015

Suami isteri Sepakat ...Insyaallah Membawa berkat

Tak kisahlah samada beristeri seorang , dua orang atau lebih, yang utama adalah bersepakat agar dapat sama-sama membahagiakan.


Sepakat boleh diertikan dalam pelbagai perspektif serta pendekatan.Namun, apa yang ALSB2 nak bawakan ialah kesediaan kita sebagai suami isteri untuk saling tolak ansur serta melengkapi satu sama lain.



Antaranya dalam soal hati dan perasaan, dalam soal pengurusan kehidupan terutamanya dalam hal pengurusan kewangan dan hal-hal berkaitan kekeluarga.



Soal hati dan perasaan.



Tak  semudah seperti yang di sangka . Kita manusia takkan lari dari membuat perhitungan yang tersasar dan tak semuanya persoalan ada jawapannya kerana kita perlu berusaha dan membuat tindakan yang berkaitan untuk menyelesaikannya.



Namun yang paling mudah dan senang untuk dibuat pada pengalaman ALSB2 adalah kita sebaik mungkin cuba memahami hati dan perasaan pasangan kita. Bermula dengan, kekurangan yang dimiliki oleh pasangan kita dijadikan sebagai matlamat untuk kita sebagai suami/isteri untuk diperbaiki atau membantunya untuk diubah menjadi yang lebih baik.



Contohnya, suami panas baran. Mungkin ada sebab. Makanya, si isteri cuba menjadikan kekurangan itu sebagai satu matlamat . Iaitu si isteri berusaha membantu si suami belajar jadi sabar dan sebagainya. Bukan berterusan ' dah memang panas baran' begitulah perangainya. 



Sama juga si suami. Takkan lah suruh  isteri kita masak atau sediakan segalanya 'perfect' sedangkan si isteri juga kerja cari nafkah. Mungkin ada jadual bila cuti dan masa hujung minggu. 



Soal pengurusan kehidupan terutamanya dalam hal pengurusan kewangan



Perkara ini sememangnya perlu di bawa bincang dan mendapat persetujuan bersama. Namun ada keadaan si suami kurang pendapatannya daripada si isteri. Namun jangan di jadikan itu penyebab kepada si isteri untuk menjadi lebih berkuasa. Begitu juga si suami. Ye kitalah yang bawa reski namun tak semestinya semua dan segalanya kita yang buat keputusan.



Perkara lain yang ingin ALSB2 bawa untuk dikongsi adalah amalan dan hasrat untuk bebas daripada berhutang. Maklumat ini, di ambil daripada  http://www.mohdzulkifli.com/



4 Prinsip Asas Urus Kewangan



Prinsip #1: Beli secara tunai.
Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.



Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.
Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan “bergaya” dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.

Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual jer dulu. Downgrade life style yang berlebihan buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.



Antara perkara yang boleh dipertimbangkan:



       (a)   Jual barang yang bukan keperluan
       (b)   Hentikan tabiat merokok (banyak boleh jimat tu!)
       (c)    Hentikan langganan Astro atau lain-lain bil yang kurang berfaedah atau tidak digunakan                      (atau tukar pakej lebih murah)
       (d)   Masak sendiri, makan di rumah dan bawa bekal ke pejabat
       (e)    Pindah rumah yang lebih kecil atau sewa yang lebih murah



Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.
Menyimpan walaupun sedikit. Yang penting menyimpan dan ingatlah, menyimpan secara berterusan walaupun sedikit lebih baik daripada langsung tak simpan.




Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.
Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim ‘bisnes’. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.




Second income penting sebagai ‘backup’ income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.









Tiada ulasan:

Catat Komen