Ahad, 8 November 2015

Isteri ke Suami yang kena mengalah ni...

ALSB2 nak berkongsi...

Sememangnya wanita sangat sensitif. Dan seharusnya mereka harus begitu. Kerana itulah yang akan membuat kan kasih sayang dan cinta kita suami isteri akan terus berkekalan. 

Bagaimana, ok...mari sama-sama fikir-fikirkan..


Lelaki memang lihat dan ambil banyak perkara dengan mudah. Samalah dengan ALSB2 di awal perkahwinan yang mana bergelar suami kepada dua org isteri yang bermadu. Kita lelaki selalu nak senang...dengan anggapan tak mengapalah..atau lebih parah, 'lelaki' ketua keluarga' kita yang buat semua keputusan. 

Ye. Memang kita lelaki sebagai ketua keluarga. 

Namun, it must be projected or be implemented with approaches that will not tarnish our relationship.

Kesimpulannya, janganlah keputusan kita itu membuatkan org yang kita sayang berasa sakit hati, membuatkan si dia rasa tersisih atau tidak penting.  

Ingatlah, adakalanya mereka tak lafaz even zahirkan...but bila meletup barulah kena batang hidung kita.

Jadinya, bila buat sebarang tindakan, keputusan dan apa juga sharelah,,,,kongsilah....jadi suami bukan semata2 nak minta isteri buat teh, kopi ...atas katil....(faham jerlah) but kita perlu juga jadi sebagai  kawan untuk mendengar dan memberi pendapat terutamanya apa yang isteri kita suka dan gemar lakukan.

Untuk itu, ALSB2 nak share tips berikut:

  • Lafazkan lah selalu ucapan kasih sayang dan cinta kepada pasangan kita;
  • Bersedia untuk berkongsi dan mendengar tentang apa yang kita suka dan apa yang si isteri suka;
  • Berterus-teranglah dan sentiasa ingat bahawa pasangan kitalah tempat kita bergembira, sedih dan meraikan apa yang kita capai;
  • Dan jadilah diri kita (suami) seadanya iaitu tunjukkan sifat dan sikap kita secara jujur kepada isteri dan pasangan  kita supaya sama-sama dapat membantu dan memahami...contohnya...panas baran..so sejujurnya cakap...agar pasangan paham dan saling bantu apabila menghadapi situasi berkenaan,

Namun, bak kata pepatah , it takes two to tango. Makanya, wahai sang Isteri yang dikasihi, juga seharusnya reciprocate iaitu turut sama membantu dengan memahami dan berkongsi.

Tiada ulasan:

Catat Komen